Kevesen tudják csak beazonosítani a nyelvet, amit Egyiptomban beszélnek. Az ottani nyelvjárások többségét helyiek beszélik. A legszélesebb körben beszélt nyelvek az arab népcsoportok nyelvei. Mindazonáltal, mivel ezt az országot számos etnikum lakja, különösen európai bevándorlókra gondolunk, sok más nyelv is jelen van az országban.

Az egyiptomi nyelv élő példája annak, hogy a beszélt nyelvek jelentősen eltérhetnek az írott formától; míg a beszélt nyelvek jobban képesek megjeleníteni a regionális változatokat, addig az írott verziók egyfajta lingua francaként, vagy közvetítőnyelvként funkcionálnak.

Történelem

Az ókori Egyiptom hosszú és jeles történelme Kr.e. 3400 körülire nyúlik vissza. Ez az egyik nyelv, melyet a legrégebb óta beszélnek a világon. Az ókori egyiptomiak hieroglifáikról ismertek, amelyek az élet eseményeit ábrázoló rajzok voltak. Részt vettek a történelem feljegyzésében, irodalmat és orvosi kézikönyveket is írtak. Amit a fáraók kimondtak, ősi egyiptomi szent szövegekbe rögzítették.

Egyiptom Ma

A modern standard arab Egyiptom hivatalos nyelve, röviden MSA néven is ismert, és a legtöbb írott dokumentumban és iskolában ezt használják. A modern standard arab azonban elsősorban az arab irodalmi formájára utal, amely lényegében egy makronyelv, amely sok népi dialektusból tevődik össze. Ezért fontos megjegyezni, hogy a modern standard arab az irodalom, a média, az oktatás és a hivatalos szövegek nyelve, de nem a hétköznapi beszélgetésé.

A klasszikus (középkori) arabból származik, nyelvtana és helyesírása a 7. század óta nagyjából változatlan. Az angol és francia behatás miatt azonban stílusának és megfogalmazásának több aspektusa is megváltozott az idők során.

Más nyelvjárások

Minden nemzetnek megvan a saját „arab dialektusa” vagy egy úgynevezett „amiya” a hétköznapi beszédhez. A különbségek inkább a hangzásban érhetők tetten, mintsem a szókincsben vagy a nyelvtanban.

Az egyiptomi arab (a makronyelv beszélt változata) Egyiptom legszélesebb körben beszélt nyelve, és ezt tekintik az ország de facto nemzeti nyelvének. Modern formája arab, kopt, török, oszmán, francia és olasz elemeket ötvöz.

További, széles körben beszélt arab dialektusok a szaidi arab (főleg a szudáni határ közelében élő vidéki közösségek beszélik), a szudáni arab (elsősorban szudáni bevándorlók beszélik), észak-levantei, ta’izzi-adeni, algériai, öböl- és marokkói arab, stb.

A képzett egyiptomiak pedig nagy valószínűséggel beszélik az angolt vagy a franciát második nyelvként. Egyiptomban körülbelül 3 millióan beszélnek franciául. Az adyghe, az amhara, a görög, az örmény és az olasz mind az Egyiptomban beszélt bevándorló nyelvek közé tartoznak.

Tehát, ha egyiptomi utazást tervez, vagy érdekli a nyelv és a kultúra, vagy ha azok történetét szeretné tanulmányozni, szüksége lehet megbízható fordítói szolgáltatásokra. Mi szívesen segítünk ebben is!