A világ egy globális falu, és a határok átjárhatóságát a fordítási munkák teszik lehetővé. A fordítási díj számos szemponttól függ. A nyelvpár, a fordítási szolgáltatás típusa, a fordítási sebesség, a fordítók tartózkodási helye és a fordítandó anyag sajátosságai mind-mind nagyban befolyásolja a projektért fizetendő kompenzációt.

Mely fordítói munkáknak a legmagasabb az ára?

A számos fordítói szolgáltatás közül a műfordítók, átlagosan évi 51 000 dollárral keresik a legtöbbet. Valószínűleg ez azért van, mert az irodalmat lehet a legnehezebben új nyelvre átírni.

A verseket, a terjedelmes regényeket, folyóiratokat és egyéb irodalmat mind műfordítók fordítják. Céljuk a nyelvi akadályok lebontása és a művészet elérhetővé tétele a globális közönség számára.

Az orvosi és jogi szakfordítás két olyan további kategória, amelyek nagyfokú pontosságot igényelnek, ezért jól megtérülnek. Az e szektorban dolgozó fordítók általában a kapcsolódó területek szakértői, akik alaposan ismerik a speciális terminológiát és a törvényeket.

A lokalizációs szolgáltatások iránti növekvő igény miatt a különböző iparágakban, a lokalizációhoz kapcsolódó munkák nagyon jól fizetnek.

Ahogy egyre több vállalkozás indul világszerte, nyelvi szakértőkre és lokalizációs mérnökökre is egyre nagyobb szükség van, hogy segítsenek a globális piaci szerep fenntartásában. E vállalkozások többsége kész megfizethető díjat fizetni egy kiváló minőségű fordításért cserébe.

Nem a fordítók rendelkeznek a legjobban fizető állással. A szinkrontolmácsok tartoznak a legjobban fizetett szakemberek közé a nyelvi szolgáltatások terén. Ennek az az oka, mert ez a legnehezebb munka.

A szinkrontolmácsolás erős kommunikációs készségeket és nyelvi jártasságot igényel. A tolmács az egyik nyelven hallgatja az üzenetet, miközben értelmezi, majd valós időben tolmácsolja a másik nyelvre.

Nyelvek, amelyek általában a legjobban fizetnek

Ezek azok a nyelvek melyek elterjedtebbek és a kereskedelem és az ipar világában is gyakran használják. A németet például nem sokan beszélik anyanyelvükön, de a nyelv gazdasági jelenléte hatalmas, így remek megélhetési lehetőséget biztosít.

A legnépszerűbb nyelvek rangsora szerint az alábbiakban fizetnek a legjobban:

  • arab – 74 000 dollár évente.
  • német – 60 000 dollár évente.
  • spanyol  – 48 000 dollár évente.
  • francia – 45 000 dollár évente.
  • holland – 44 000 dollár évente.
  • orosz  – 43 000 dollár évente.
  • japán – 42 000 dollár évente.
  • olasz – 36 000 dollár évente.
  • Kínai egyszerűsített (mandarin) – 35 000 dollár évente

Még egy tipp búcsúzóul…

Összefoglalva, minden fordítónak, aki sikeres akar lenni a globális piacon, képesnek kell lennie arra, hogy különféle nyelveken kommunikáljon. Mielőtt fordítói állást keresne, mérje fel tehetségét, válasszon egy nyelvet, amelyre összpontosíthat, majd döntse el, milyen irányba szeretne szakosodni. Egy megfelelő nyelvválasztással bármeddig eljuthat, ahová csak szeretne! Ha fordítóként szeretne dolgozni, vagy professzionális fordítási szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, lépjen kapcsolatba a K&J Translations fordítóirodával.