Szeretné növelni foglalkoztathatóságát, kreativitását, vagy vállalkozásával nemzetközi szinten kíván terjeszkedni, emiatt napi szinten kell tartania a kapcsolatot külföldi üzletfeleivel? Akkor az idegen nyelvek elsajátítása jelentheti az ideális megoldást! A nyilvánvaló előnyök mellett bizonyított, hogy a nyelveknek az élet számos területén hasznát veheti. Még a multitaskingra való képességet is fejlesztik.

A folyamatosan fejlődő technológiának és a globalizációnak köszönhetően még soha nem kapcsolódtunk úgy egymással, mint manapság. Ez megnöveli a többféle nyelv elsajátításának igényét.

És hogy melyek azok a nyelvek, amelyeket érdemes megtanulni a 21. században?  Olvasson tovább!

1. Angol

Az angol az egyik legbefolyásosabb nyelv a világon, körülbelül 1,5 milliárdan beszélik és továbbra is ez a legelterjedtebb a nemzetközi üzleti világban is. Szinte bárhová is megy, az angol nyelv hasznára lesz. Ezenkívül a számítógépek és a technológia világában is ez a leggyakrabban használt nyelv. Globális jelenléte mellett, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada hivatalos nyelve.

2. Spanyol

Több mint 330 millió anyanyelvűvel a spanyol az egyik legelterjedtebb nyelv a világon, és közel 420 millióan beszélik második nyelvként.

Valamint az Egyesült Államokban is 35 millióan beszélik a nyelvet otthonukban, így a spanyol több mint 20 országban számít kiemelt nyelvnek.

3. Kínai

A kínai anyanyelvűek száma a legmagasabb, mindössze 982 millió. Bár a nyelvet általában Kínában beszélik, világszerte elfogadott jellege miatt a legerősebb nyelvnek tekintik.

Mivel a kínai nyelv elsajátítása valóban nem könnyű feladat, érdemes legalább néhány üdvözlési formát és mondatot megtanulni. Üzletfelei és kínai barátai bizonyosan értékelni fogják erőfeszítéseit!

4. Japán

A japán nyelvet Japán gazdasági hatalma miatt szintén létfontosságú nyelvnek tekintik. A nyelvet mintegy 127 millióan tekintik anyanyelvüknek.

Ha cége a modern és a legkorszerűbb technológiákkal foglalkozik, akkor biztosan sokszor kerül majd kapcsolatba a japán piaccal és a nyelvvel is. A nyelv elsajátítása kihívást jelenthet, de mindenképpen megéri!

5. Német

Amennyiben Európában dolgozik, vagy itt szeretné bővíteni vállalkozását, érdemes megismerkednie a német nyelvvel is. Ha nagy céget vezet, nagy valószínűséggel legalább az egyik üzleti partnere német származású. Különösen érdemes fontolóra venni a német nyelvtanulást, ha vállalkozása az iparra, autóiparra vagy a technológiára szakosodott.

A német is mérvadó nyelvnek számít, 105 millióan beszélik anyanyelvként, 80 millióan pedig második nyelvként.

Annak ellenére, hogy némileg bonyolult nyelvtannal rendelkezik, az angolul beszélők számára könnyen megtanulható.

6. Francia

A francia nem pusztán egy romantikus nyelv, melyet csak a sanzonokban hallani. Franciaország a hatodik legnagyobb gazdasági hatalom a világon, 79 millió anyanyelvűvel, tehát ha azon gondolkodik, hogy vállalkozását a francia piacra is kiterjessze, érdemes megfontolni legalább a nyelv alapjainak elsajátítását. A franciát a nemzetközi diplomácia hivatalos nyelveként is használják.

7. Orosz

Több mint 150 millióan beszélik az oroszt anyanyelvként és 110 millióan második nyelvként, valamint az oroszt 38 különböző területen használják hivatalos nyelvként. Oroszország óriási piaca rendkívül nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megnyissa kapuit a nemzetközi vállalkozások előtt, így ha cégével erre a piacra is ki szeretne terjeszkedni, mindenképpen adjon egy esélyt az orosz nyelvnek, és tanulja meg legalább az alapokat!

8. Hindi

A hindi nyelvet Indiában és számos környező országban is beszélik. Közel 450 millióan beszélik anyanyelvként és 200 millióan nem anyanyelvként, ezáltal a hindi a negyedik legelterjedtebb nyelv a világon.

9. Arab

Az arab nyelv 300 millió anyanyelvűvel büszkélkedik, széles körben elterjedt, valamint a Közel-Kelet elsődleges kommunikációs nyelvének számít.

A nyelv elsajátítása rendkívüli bepillantást enged a régió sokszínű kultúrájába.

10. Portugál

A portugál Brazília, Portugália és számos más ország elsődleges nyelve. Ezenkívül a déli féltekén ezt a nyelvet használják a legtöbben.

Összefoglalás

Az itt felsorolt 10 nyelv közül melyik válhat leginkább hasznára a mindennapokban? Válasszon okosan és legyen kitartó – a csodák nem egyik napról a másikra történnek. De egy kis elszántsággal, jó nyelvtanulási tervvel, egyértelműen kitűzött célokkal és sok gyakorlással sikerülni fog! Egy nyelv folyékony elsajátítása időbe telik, de tegyen apró lépéseket, és vegye észre az apró sikerélményeket is. Amilyen gyakran csak lehet, beszéljen anyanyelvűekkel, még a legrövidebb felszínes társalgások az időjárásról is sokat segíthetnek. Amilyen gyakran csak tud, foglalkozzon a nyelvvel – olvasson újságcikkeket, hallgasson helyi zenéket, nézzen filmeket vagy sorozatokat … Lényegében csinálja ugyanazokat a dolgokat, amiket szeret, csak egy másik nyelven. Nemcsak a nyelvi készségei fognak fejlődni, hanem új dolgokat is tanulhat olyan témákban, melyek érdeklik!