Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet az, hogy milyen nyelveket beszélnek Thaiföldön. Hiszen Thaiföldnek csak egy hivatalos nyelve van, ami természetesen a thai. Ez azonban nem meríti ki a teljes igazságot. Egy közel 60 milliós lakossággal rendelkező, Kínától Malajziáig terjedő területen nem meglepő a nemzet nyelvi sokszínűsége. A helyi települések kultúrája formálja ezeket a nyelvjárásokat, legyenek azok akár formálisak, akár informálisak.

A thai Thaiföld hivatalos nyelve, és az ország polgárainak túlnyomó többsége ezt beszéli. A legtöbb esetben azonban egy adott nemzetben csak egy nyelvvel találkozunk. Thaiföldön viszont 73 élő nyelv van, amelyek közül 51 őshonos az országban.

Vessünk akkor egy pillantást a Thaiföldön beszélt különféle dialektusokra és nyelvekre:

Milyen nyelveket beszélnek Thaiföldön?

Thai

Thaiföld egyetlen hivatalos nyelvét az ország 69 milliós lakosságának körülbelül 88%-a beszéli. A thai nyelvet beszélőknek azonban mindössze 34%-a tartja ezt az anyanyelvének.

A thai, korábbi nevén a sziámi, a tai nyelvcsalád tagja, és a Thaiföldön beszélt „hivatalos” formája egy bangkoki dialektuson alapul.

Az egész nemzetben különféle dialektusokat beszélnek, amelyek elég sokszínűek ahhoz, hogy az ország ellentétes felén élők nehezen értsék meg egymást. A thai egy tonális nyelv, ami azt jelenti, hogy a szavak jelentése a beszédmódtól függően változik. A Phu Thai, Shan, Song, Isan, Dél-Thai, Nyaw, Észak-Thai, Phuan és a Lu mind regionális thai nyelvjárás.

Őslakos és kisebbségi nyelvek

Thaiföld 51 őslakos nyelve között öt különböző nyelvcsalád különböztethető meg. Ezek az ausztronéz, a hmong-mien, a thai, a mon-khmer és a kínai-tibeti nyelvek.

A hmong nyelvet – amely a Hmong-Mien család része – 3,7 millió anyanyelvű beszéli számos nemzetben szétszórva. A khmer – a mon-khmer család tagja – még nagyobb népességgel rendelkezik, 16 millióan beszélik Kambodzsában, Thaiföldön és Vietnamban.

Bevándorlók által beszélt nyelvek

Thaiföldön a legnépszerűbb idegen nyelvek ebben a sorrendben az alábbiak: burmai (körülbelül 828 ezren beszélik), az angol, a japán, a koreai, a hindi, a francia és a német.

Bár az angol szigorúan véve nem „bevándorló nyelv”, sokan beszélik második nyelvként. Sok thai lakos tanul meg angolul vagy az iskolában vagy egyénileg, ez különösen érezhető Bangkokban, az ország kereskedelmi központjában, valamint más fontos turisztikai célpontokon is.

Még egy tipp búcsúzóul

Thailand has been a melting pot of cultures and languages from all over the world in recent years. Its laid-back culture, distinctive food, and gorgeous beaches entice visitors. If you haven’t been there yet, you should absolutely put it on your list. However, before you do so, make sure you know some basic Thai. Alternatively, you may find yourself utilizing Google Translate far too frequently!