Úticélt keres következő világkörüli utazásához? Ebben az esetben hasznos tudni, hogy mely városok a legbarátságosabbak a világon. Számos utazási iroda és utazási magazin végez évente felmérést a turisták elégedettségének felmérése céljából a világ különböző turisztikai célpontjain, és azért, hogy ez alapján megállapítsák, mely városok a legbarátságosabbak a világon.

Milyen tényezők járulnak hozzá egy város turisztikai vonzerejéhez?

Köztudott, hogy a turisták szívesebben keresik fel azokat a helyeket, ahol biztonságban és jól érzik magukat. Ezért, ha egy város turistabarátnak szeretné magát vallani, sokféle szempontból ki kell elégítenie látogatóit. A turisták a barátságosság szintjének meghatározásakor a minőségi infrastruktúra mellett a város turisták irányába mutatott nyitottságát és a helyiek részvételét is figyelembe veszik.

Így kulcsfontosságú szerepet kap az, hogy a helyiek hajlandóak-e segíteni az útbaigazításra szoruló turistáknak, mennyire vendégszeretőek, mennyire könnyű a városban eligazodni, a táblák amelyek a turistákat a turisztikai látványosságokhoz irányítják több nyelven is elérhetők-e, valamint a biztonság sem utolsó.

Mivel azonban a kedvesség észlelése erősen szubjektív, erre a kategóriára más tényezők is hatással vannak, így a felmérések eredményei eltérhetnek. Mi az egyik felmérés legbarátságosabb helyszíneit válogattuk ki Önnek, amely különösen hasznos információval szolgálhat a következő utazása során.

1. San Miguel de Allende (Mexikó)

A város a mexikói Guanajuato államban található, nevét Juan de San Miguel papról, a 16. századi függetlenség mexikói mártírjáról és a spanyol hadsereg tagjáról, Ignacio Allende-ről kapta, aki támogatta a mexikói függetlenségi mozgalmat. Az óváros egy része ma a Világörökség része, ezért sok turistát vonz.

Az oda látogatók szerint a helyiek rendkívül barátságosak. A vásárlási lehetőségek fantasztikusak, csakúgy, mint az éttermek, a rengeteg látnivalóval rendelkező város pedig gyalogosan is könnyedén felfedezhető. Érdekes a helyi építészeti stílus is. A házak homlokzatát a sok szín és a Bougainville díszcserje-zuhatagok teszik különösen tetszetőssé. A város történelmi negyedében mintegy ezer felújított gyarmati épület található, a látványosságok között szerepel a La Parroquia de San Miguel Arcangel templom, amely a város szimbólumává vált.

2. Santo Domingo (Dominikai Köztársaság)

Santo Domingo-t, a Dominikai Köztársaság fővárosát a Karib-térség legmodernebb városaként tartják számon, emiatt is sok turistát vonz. A város – a régi és az új harmonikus egyvelegével – a dominikai kultúra szimbóluma, a helyiek „La Capital”-ként emlegetik. Oda látogatva a turisták ellátogathatnak a város számtalan művészeti galériáiba, megismerhetik történelmét és építészetét, a hatalmas bevásárlóközpontokról nem is beszélve.

A gyarmati város az UNESCO Világörökség része, és az első európai településként tartják számon Amerikában. Az utcák gyalogosbarátak, séta közben pedig akár 16-20. századi építészeti csodák is fellelhetők. Sok gyarmati építményt kávézóvá, étteremmé, szállodává vagy múzeummá alakítottak át, és a látogatók a Chu Colonial vonattal 45 perc alatt bejárhatják az egész területet. Kerékpárbérlésre és helyi idegenvezető felfogadására is van lehetőség, akik sok helyi történettel gazdagítják az élményt.

3. Cork (Írország)

Cork Írország délnyugati partján helyezkedik el. A városban számos sörkert, hangulatos bár és sokféle látnivaló lelhető fel. Vannak köztük olyan művészeti galériák is, mint például a Crawford Gallery, a városi piac vagy a Triskel Art Centre, amely szintén tele van meglepetésekkel. Látogassa meg a Vajmúzeumot, amely végigvezeti a város ipartörténetén. A helyiek barátságosak, és a várost szervezett kajaktúrákon, a Cork City Goal Múzeumban vagy a Szent Anna-templomban is felfedezheti.

4. Queenstown (Új-Zéland)

Az új-zélandi Queenstown is a legbarátságosabb városok közé tartozik, nem véletlenül nevezik a kalandturizmus fővárosának. Barátságosság szempontjából a város holtversenyben van Akaroával, Wellingtonnal és Aucklanddal. A várost a Kanadából, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból érkező bevándorlók menedékének tekintik, akik úgy döntöttek, hogy a város bárjaiban és különféle helyszínein a helyiek mellett kezdenek el dolgozni.

A helyiek meleg szívükről és barátságosságukról ismertek, könnyű velük beszélgetni, és hamar jó hangulatba hozzák a vendégeket. A város pont ideális a szabadtéri kalandra vágyóknak, valamint azoknak, akik kényeztetni szeretnék magukat egy könnyed utazással. Ha bátornak érzi magát, próbálja ki a Skyline gondola felvonót, és csodálja meg Queenstown lélegzetelállító panorámáját, de a bungee jumpingot is kipróbálhatja.

A kaland azonban itt még nem ér véget. Kerékpártúrákon, Segway túrákon is részt vehet, vagy akár hajókirándulásokon is megtekintheti a város lenyűgöző tájait. Queenstownban gyógyfürdő várja az extra kényeztetésre vágyókat, és ne feledkezzünk el a szőlőskertekről sem, amiknek kötelezően szerepelnie kellene minden útiterven.

5. Galway (Írország)

Galway városa, amely Írország nyugati partján található, mindenkit elbűvöl varázsával. Mivel a város ősi építészettel rendelkezik, a látogatók egy városi séta közben is sok látnivalóval találkoznak. A helyiek rendkívül barátságosak, és nem ritkán egy jéghideg Guinness kortyolgatása közben találkozhatunk velük. A városban a helyi konyha ízeit, a pizzát, a sört és a csokoládét is megkóstolhatjuk, amelyek mind helyi vállalkozók termékei.

6. Puebla (Mexikó)

Puebla színesre festett házai és gyönyörű aranyfényű barokk kápolnái biztosan magával ragadják. A város barátságos melegséget sugároz, amit átélhetünk a város utcáin sétálva, quesadillát, vagy idősebb hölgyek által árusított hagyományos mexikói tortillát falatozva. Ha spanyolul próbálunk megszólalni, a gyümölcsárusok végtelenül türelmesek.

Kis szerencsével az Uber elvisz minket egy kiegészítő körútra a város és a környező falvak körül. A sofőr lenyűgöző történetekről számol be a város történelméről és számos csodálatos látnivalóiról. Érdemes ellátogatni az autentikus mexikói ételeket kínáló éttermekbe. A város büszkeségét, Talaver kerámiáit, valamint a bolha- és kézműves piacokon való vásárlást sem szabad kihagyni.

7. Adelaide (Ausztrália)

Melbourne-t és Sydney-t már régóta a világ legbarátságosabb városaiként tartják számon, és Adelaide is egyre népszerűbb. Az időjárás itt enyhébb, így ideális a szőlőtermesztéshez is, így téve az erről a vidékről származó borvidékeket nem ritkán világhírűvé. Egy hely tele programokkal, eseményekkel, ízekkel és kultúrával, kényelmes séta lehetőségekkel.

Természetesen ma már nem titok, hogy az ausztrálok barátságosak és szívesen csevegnek a látogatókkal. A hegyektől kezdve a múzeumokon át a vásárlási lehetőségekig, a város számos látnivalót és programot kínál. A piacon friss helyi termékeket fogyaszthatunk, és pihenhetünk egyet a tengerparton is.

8. Dublin (Írország)

Dublin már a harmadik ír város, amely felkerült a tíz legbarátságosabb város listájára, ez sokat elmond az írekről. Főváros léte ellenére, Dublin megőrizte elhagyhatatlan régimódi báját. A helyiek szellemességükről és szeretetükről ismertek, kiváló házigazdák, s elvarázsolnak minket bájos természetükkel.

A város történelmi jelentőséggel bír, emiatt is számos látnivaló várja a vendégeket, mint például a Dublini kastély, illetve a kellsi kódex is itt található a Holy Trinity College régi könyvtárában. Ne felejtsen el megpihenni a Ha’penny hídnál, a Szent Patrik székesegyháznál vagy a sok park egyikében.

9. Victoria (Kanada)

Victoria a kanadai British Columbia tartomány fővárosa, barátságosságával és tisztaságával vonzza a látogatókat. A város magas életminősége miatt különösen népszerű a nyugdíjasok és a hideg és havas tél elől menekülni vágyók körében. A város kellemes klímával rendelkezik, így ideális nyaralóhely.

Victoriában nagyon nyugodt az élet. Művészetben és kultúrában gazdag város, így nem ritka, hogy több neves zenésszel is összefuthatunk, emellett népszerű hollywoodi forgatási helyszín is.

10. Chiang Mai (Thaiföld)

Félénk viselkedésük ellenére a thaiak rendkívül barátságosak. Sok látogató megdöbben, mikor a helyiek rájuk mosolyognak és közösségük részeként fogadják el őket. Az emberek barátságossága miatt sok turista érzi itt jól magát, miközben felfedezik a város nevezetességeit. A város számos kincset és élvezetet rejt magában, az antik tárgyaktól a helyi kézműves mesterségekig, főzőleckéktől a thai masszázsig. Barangolás során mindenképp látogassunk el Chiang Mai gyönyörű templomaihoz, felfedezzük fel a bazárokat és a helyi thai konyha ízletes csemegéit.

Pontos utazási információkért kérje fordítóiroda segítségét

A fenti leírás nem kimerítő, célja inkább, hogy képet adjon az adott városba való utazás során elérhető szolgáltatásokról, látnivalókról és tevékenységekről. Azt, hogy melyik helyszínt érdemes a listáról kiválasztani, elsősorban az Ön igényei és érdeklődése határozzák meg.

Az úti céllal kapcsolatos információk megértéséhez a kultúra és a hagyomány minden részletének alapos megértése szükséges. Persze hagyhatja hogy meglepetésként érjék az élmények, de azt javasoljuk, hogy legalább nagy vonalakban tájékozódjon a meglátogatni kívánt helyszínről.

Az információk legtöbbször angol nyelven érhetők el, de részletesebb információkat más nyelvű weboldalakon, brosúrákon és szórólapokon is találhat. Egy jó, lehetőleg olyan fordítóiroda, amely anyanyelvi szakemberekkel dolgozik, nagyon hasznos lehet a részletek megértésében. Segít tájékozódni azokról az utazási információkról, amelyekre szüksége lesz egy biztonságos világ körüli utazáshoz.