Nyelvészetileg Kína az egyik legsokszínűbb ország a világon. A legelterjedtebb nyelv Kínában a standard kínai. A nyelv alapjai központi mandarin nyelvben gyökereznek, az Ethnologue legfrissebb felmérése szerint azonban összesen 302 nyelvet beszélnek Kínában. Valamint ez Kína nemzeti nyelve.

A kínaiak 71% -a beszéli a mandarin nyelv valamely formáját, ami így egyfajta közvetítőnyelvként is szolgál Kína mandarin nyelven beszélő részein, valamint a kontinens többi területein is, bár ott kevésbé.

Érdemes megjegyezni, hogy a kínai autonóm régiók, például Hongkong, nem tartják be ezt a szabályt. Például a Tibeti Autonóm Terület hivatalos nyelve a tibeti, míg Belső-Mongóliában a mongol a hivatalos nyelv. Hongkong hivatalos nyelve a kantoni és az angol, Macau területén pedig a portugál és a kantoni.

Kína hivatalos nyelvei a következők:

 • Standard mandarin
 • Kantoni
 • Portugál
 • Angol
 • Mongol
 • Haix
 • Bayingolin
 • Bortala
 • Koreai Tibeti
 • Ujgur
 • Zhuang
 • Kazak
 • Yi

Mérhetetlen nyelvi sokszínűsége miatt az ENSZ április 20-át Kínai Nyelv Napjának választotta meg.

Az ország meglátogatása előtt azt is érdemes tudni, hogy Kínában nem a nyelv, inkább a nyelvjárás elnevezést használják. Annak ellenére, hogy a nyelvészek ezzel világszerte nem értenek egyet, politikai okok miatt mégis hivatkozhatnak így nyelveikre.

Anyanyelvként is a kínait beszélik a világon legtöbben, világszerte pedig összesen 1,3 milliárdan beszélik. Ez a szám azonban kissé megtévesztő, ugyanis a mandarin nyelven beszélők nem értik meg például a kantoni nyelvet. Fordítva azonban ez nem fordulhat elő, mivel a kínai törvények előírják, hogy míg a kulturális és regionális autonómia megengedett, a mandarint azoknak a régióknak is meg kell tanulniuk, ahol nem az az anyanyelv.

Nyelvészeti szempontból sok vita folyik arról, hogy valójában hány kínai nyelvcsoport létezik, a számuk jelenleg 7 és 10 között mozog.

Ezek a következők:

 1. Mandarin – A legelterjedtebb, más néven észak-kínai.
 2. Wu – Többnyire Sanghaj partjain beszélik.
 3. Yue – Ezt a nyelvet más dialektus beszélői nem értik, más néven kantoni.
 4. Xiang – Dél-Kína Huan tartományában beszélik, mandarin tudással megérthető.
 5. Min – a Fujian tartományban, illetve Tajvanon is beszélik.
 6. Gan – Több területen, többek között Csianghszi és Fujian tartományában is beszélik. Kan néven is ismert.
 7. Hakka – A hakkát főleg elszigetelt régiókban beszélik, és 13 különböző nyelvjárásból áll.

E sokféleség legfőbb oka az, hogy történelmi szempontból Kína nem volt egységes ország, és ezek a területi különbségek hozták létre a ma is ismert kínai nyelveket.

Ennek egyik oka az, hogy sok régió földrajzilag is elszigetelt volt. Még a legközelebbi szomszédaikkal is mindennemű kapcsolattartás és interakció nélkül éltek, így nem meglepő, hogy csak a saját régiójukban beszélt nyelvjárásokat értették meg. Persze azt is meg kell jegyeznünk, hogy ezeket a nyelvjárásokat is millióan beszélik.

E csoportok között is sokan vannak, akik megértik egymást, azonban még nagyobb számban vannak azok, akik nem ennyire szerencsések.

Ha vállalkozásának bármelyik kínai nyelven fordításokra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi szakértő szakfordítóink segítségével rekordidő alatt minőségi munkát nyújtunk Önnek!