Mikor meghalljuk a „veszélyeztetett” kifejezést, legtöbbször állatfajokra gondolunk. Azonban időnként a kihalás a nyelveket is veszélyeztetheti. Annak ellenére, hogy több mint 6000 nyelv létezik a világon, sokat fenyeget közülük az egyszerű kihalás veszélye. A nyelvek száma manapság egyre inkább csökken. Ha a visszaesés a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor valószínűleg a világ nyelveinek fele már az évszázad végére eltűnik. Míg több nyelv esetében azt az utódok tartják életben, más nyelveknél ez a szám annyira kicsi, hogy csak 1-2 falut, sőt néha 1-2 embert takar.

Ma az 5 legveszélyeztetettebb nyelvet nézzük át, és kíváncsian vesszük szemügyre ezeket a különböző korokból származó relikviákat.

1. Ír

Ma az ír nyelvet mintegy 40 000-en beszélik. Annak ellenére, hogy Írországban számos Gaelatchts néven ismert közösség is él, akiknek ez az anyanyelve, Írország kormánya számos nagymértékű erőforrást bocsát rendelkezése arra a célra, hogy a nyelvet minél több ember megtanulja. Ennek ellenére az ELCat még mindig veszélyeztetett nyelvek közé sorolja.

2. Ts’ixa

A Ts’ixa Ts’exa néven is ismert, Botswanában beszélt nyelv, amely Botswana központjának – Shua – hivatalos nyelvével áll rokoni viszonyban. A Ts’ixa nyelvet kizárólag Mababe falujában beszélik, és pusztán 200 anyanyelvűt tudhat magáénak. Napjainkban már csak a falu felnőttjei beszélik folyékonyan. A gyerekek sokkal jobban beszélnek angolul vagy setswana nyelven, mint szüleik anyanyelvén.

3. Ainu

Az Ainu nyelv kizárólag őshonos csoportokban, a japán Ainu nép között van jelen. Jelenleg mindössze 10-en beszélik anyanyelvként, akik mindannyian idősek. Emiatt az ELCat kritikusan veszélyeztetett nyelvként tartja számon. Ennek ellenére jelentős erőfeszítések zajlanak az irányban, hogy az Ainu nép fiatalabb generációja is megtanulja a nyelvet. Ez azonban így is egy ketyegő óra, mivel lehetetlen fenntartani egy olyan nyelvet, ahol nincsenek anyanyelvűek.

4. Rapa Nui

A világon számos nyelvet azért tekintenek veszélyeztetettnek, mivel őshonos populációjuk egész egyszerűen szigeteken él, ezáltal igen elszigetelt. Annak ellenére, hogy Rapa Nuit 3390-an beszélik anyanyelvükként, mégis kihalófélben van. Azért számít fenyegetett nyelvnek, mert a spanyol lassan átveszi a helyét és így egyre kevesebb új generáció tanulja meg saját anyanyelvét.

5. Yagan

A Yagan vitathatatlanul a legritkább nyelv a világon. A Yagan-t csak egy személy beszéli anyanyelvként őshonos országában – Chilében. És bár vannak akik nagyjából ismerik a nyelvet, de ők nem rendelkeznek folyékonysággal és igen ritkán beszélik. Ezért eléggé esélyes, hogy a Yagan nyelv rendkívül hamar kihal majd. Annak ellenére, hogy az ELCat külön erőfeszítéseket tett a nyelv megőrzése érdekében, egy a nyelvet bemutató nőt is dokumentálták, nem valószínű, hogy képes lesz kiállni az idő próbáját.