Ebben a blogbejegyzésben azon fogunk végigmenni, hogy miként tehetjük WordPress weboldalunkat kétnyelvűvé. Megmutatjuk Önnek a bővítmények hozzáadásának, konfigurálásának folyamatát, illetve a weboldalak tartalmának lefordítását.

Ha WordPress webhelyét több nyelvre is lefordítja, érdemes a Google rangsoroláshoz a keresési szempontokat új nyelveket is megadni. A legjobb az egészben, hogy nem kell vadi új tartalmat létrehozni; elég a már meglévő fogalmakat egy új nyelvre átalakítani.

Útmutató lépésről lépésre:

1. Telepítendő bővítmények többnyelvű WordPress weboldalakhoz

A WPML szükséges a weboldal minden aspektusának lefordításához. A WPML egy moduláris bővítmény, amely lehetővé teszi, hogy csak olyan komponenseket telepítsünk, amelyekre az adott webhelyhez szükségünk van.

Először telepítsünk egy alap WPML bővítményt. A WPML String Translation bővítmény és a WPML Translation Management bővítmény telepítése a legtöbb weboldal esetében szükséges. Ezután következik a különféle WPML összetevők telepítése az adott téma és a beépülő modulok alapján.

A WPML automatikus telepítési és frissítési funkcióval rendelkezik. Mindössze az alap bővítmény regisztrációjára és telepítésére van szükség. Ezután kattintson a Bővítmények > Új Hozzáadása opcióra a WordPress admin felületén. Itt láthatja a WPML bővítmények teljes listáját, melyek közül kiválaszthatja azokat, amelyekre szükség lesz az oldalhoz.

2. Nyelvek hozzáadása WordPress segítségével

A WordPress lehetővé teszi, hogy a weboldal nyelvét a „multilingual” bővítmény használata nélkül is beállíthassuk, azonban egyszerre csak egy nyelvet engedélyez. A WPML pedig lehetővé teszi, hogy annyi nyelvet adjunk hozzá a weboldalhoz, amennyire csak szükségünk van.

A WPML beállítása után kattintson a „Languages” menüpontra. Kezdésként válassza ki a webhely aktuális nyelvét.

3. Nyelvválasztó beépítése a weboldalra

A nyelvválasztó segítségével a látogatók eldönthetik, hogy milyen nyelven olvassák a weboldalt. A WPML számos nyelvválasztó integrálását is lehetővé teszi a WordPress weboldal felépítésébe.

Menük, widgetek, oldalak, bejegyzések, valamint a weboldal alsó része is mind tartalmazhatnak nyelvválasztókat. Létrehozhat akár saját nyelvválasztót is, amelyet bármilyen PHP sablonban használhat.

4. Többnyelvű tartalom létrehozása

Most, hogy weboldalunk már számos nyelvet és felhasználóbarát nyelvválasztót is tartalmaz, itt az ideje, hogy rátérjünk a tárgyra. Elérkezett az idő, hogy lefordítsuk az tartalmakat.

A WPML a weboldal tartalmának lefordítását is megkönnyíti. Lehetőség van arra is, hogy magunk fordítsuk le őket a WPML-hez kapcsolódó számos kiváló fordítási szolgáltatás egyikével, de használhatunk automatikus fordítást is.

Az ember által végzett fordítások és lektorálások magasabb minőséget biztosítanak. Amikor vállalkozásunk weboldaláról és a szakmai imázsunk megjelenítéséről van szó, érdemes megfontolni, hogy minőségi, professzionális fordításba fektessünk.

A gépi fordítás hosszú utat tett meg az elmúlt években. Modern világunkban a gépi fordítás számos nyelvpáron egészen kiváló eredményekre képes. Azonban érdemes észben tartani, hogy még mindig automatizált, és továbbra is csak felügyelet mellett ajánlott. Javasoljuk, hogy egyesével ellenőrizzen mindent, amit a gép fordított le Önnek. Szükség esetén mindig van lehetősége frissíteni és javítani a fordítást.

Készen is vagyunk!

Nagyszerű dolog kétnyelvű weboldallal rendelkezni, de annál is jobb, ha a weboldal forgalmat is generál. Szerencsére a WPML segítségével bármilyen technikai aspektust kezelhet, legyen az stratégia, vagy tartalomgyártás.

Van még kérdése? Vegye fel velünk a kapcsolatot az info@kjtranslations.hu e-mail címen, vagy a lenti űrlapon keresztül.