Míg egyes vállalkozások tulajdonosai az európai és észak-amerikai üzleti lehetőségeket keresik, másokat az arab világban folytatott üzletkötési lehetőségek vonzzanak. Fontos azonban felismerni, hogy az arab régió kulturális, vallási, etikai és földrajzi szempontból is nagyon sokszínű, emiatt az arab világ normái teljesen eltérnek az európai vagy amerikai normáktól.

A cikk elolvasása körülbelül 7 percet vesz igénybe.

Az Arab Ligája Tanácsát 22 ország alkotja, köztük van a Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában elhelyezkedő Szaúd-Arábia is, ahol minden egyes tagállam kulturális és gazdasági jellemzőinek megértése elengedhetetlen a sikeres vállalkozáshoz. Fontos elsajátítani a helyi üzleti etikettet, tárgyalási technikákat, átlátni a vendéglátás szabályait, a naptári napokat és még sok egyéb jellegzetes kulturális vonást. És hogy melyek azok a szempontok, amikre érdemes különös figyelmet fordítani?

Az arab világban teljesen máshogy számítják a naptári napokat

A Közel-Keleten egy munkahét nagyban különbözik a nyugati világban számon tartott munkahéttől. Tekintettel arra, hogy Szaúd-Arábiában az iszlám az uralkodó vallás, a pénteki napot tartják a hét legszentebb napjának, aznap délben imádság kezdődik. A péntek és a szombat számos közel-keleti országban nem számít munkanapnak, de ez nem mindig van így.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Szaúd-Arábiát leszámítva az arab világ a Gergely-naptárt használja, de vallási ünnepekkor az iszlám holdnaptárra támaszkodnak. A legfontosabbak ünnepek közé tartozik az Eid-al Fitr (a ramadán böjt vége) és az Eid al-Adha (a haddzs vagy az éves zarándoklat vége). Mivel ezek változó ünnepek, amelyek a Hold mozgását követik, pontos dátumukat nehéz meghatározni. Üzleti megbeszélések és találkozók ütemezésekor elkerülni a ramadán időszakot.

Az üzleti tevékenység során helyezzük előtérbe a személyes kommunikációt

Mivel a szaúdiak számára rendkívül fontos a személyes kapcsolattartás, kerülje a telefonos vagy e-mailben történő egyeztetést. A személyes kommunikáció nem hagyható ki az üzleti ügyletekből, így ennek megfelelően kell a személyes megbeszéléseket és találkozókat megszervezni. A találkozókat legalább egy héttel előre kell egyeztetni, és néhány nappal előtte telefonon megerősíteni.

Jó benyomást kelt a nyelv tisztelete

A legtöbb arab országban, köztük Szaúd-Arábiában is a modern standard arab a hivatalos nyelv. A szaúdiak nagyon büszkék anyanyelvükre, így az alapvető arab üdvözletek ismeretével jó benyomást kelthet.

Javasoljuk, hogy minden szituációra tanuljon meg néhányat a leghasznosabb kifejezések közül, de ha üzleti partnerei szívesebben tartanák a találkozót arab nyelven, vegye igénybe tolmács szolgáltatásait. Ez demonstrálja feléjük, hogy komolyan gondolja a velük való üzletkötést, és nyelvüket is tiszteli.

A kézfogás az arab világban is gyakori, de általában egy kicsit tovább tartanak, mint ahogy azt megszoktuk. Tehát ahelyett, hogy azonnal visszahúzná a kezét, várja meg, amíg arab üzleti partnere ezt megteszi. Ha nőkkel üzletel, ne feledje, némelyikük nagyon konzervatív, ezért várja meg, amíg maguktól nyújtják a kezüket. Továbbá, ha nőként vállalkozik az arab üzleti világban, számítson arra, hogy kezet nyújtanak Önnek.

A szaúdiak általában formális körülmények között üzletelnek, ezért a ügyeljen rá, hogy használja a Ms vagy Mr megszólítást, bár ez országonként eltérő lehet.

Ha hosszútávon szeretne vállalkozni az arab világban, akkor érdemes a névjegykártyát angol és arab nyelven is kinyomtatni. Mivel a nyelv olvasási iránya jobbról balra történik, a cég logóját érdemes a kártya bal oldalán elhelyezni.

Barátkozással bizalmat építhet ki

Sok szaúdi véli úgy, hogy a szakmai és a személyes élet között nincs éles határ, így ha üzleti partnerek lesznek, akkor egyúttal barátjuknak is fogják tekinteni. Emiatt részesítik előnyben a szaúdiak a személyes találkozókat, mert így személyesen is megismerhetik Önt.

Rendkívül fontos, hogy tervezzen személyes témájú beszélgetést is, még mielőtt rátérne az üzletre, ehhez pedig készüljön néhány családdal, egészséggel, utazási élményekkel vagy otthonával kapcsolatos kérdésre adott válasszal. Ne feledje azonban, hogy lehetőleg ne kérdezgesse őket családtagjaikról.

Mivel az arab országokban rendkívül nehéz betörni egy adott iparágba vagy üzletbe, szüksége lesz egy idősebb kapcsolattartó személyre, szponzorra vagy közvetítőre a cégen belül, aki bemutatja Önt az üzleti partnereknek. A Wasta egy széles körben használt és elfogadott rendszer a Közel-Keleten.

Szívességet kapni és adni szintén gyakori jelenség az arab világban. Ha egy üzleti partnere szívességet kér Öntől, abból kétségtelenül haszna fog származni. Soha ne mondjon nemet arra, ha Öntől kérnek szívességet anélkül, hogy legalább megpróbálná azt teljesíteni, mivel minden erőfeszítést nagyra értékelnek, és később ez is hasznára válhat.

Rugalmasság az időbeosztás terén

Az időben való megérkezésnek teljesen más jelentése van az arab világban, mint nyugaton. Üzleti megbeszélések szervezése során rendkívül rugalmasan kell terveznie, mivel üzleti partnerei 30 percet, egy órát de akár még többet is késhetnek. Ezt el kell fogadni, de vendégeként ennek ellenére is tanúsítson tiszteletet azzal, hogy mindig időben érkezik a találkozókra.

A szaúdiak számára nem fontos, hogy az üzleti találkozó napirendi pontok szerint zajlik-e. Egyedül az idősebb arab üzleti partnerek vezetik szigorúan az üzleti megbeszélést; egyébként a találkozók általában rövid, 5 perces beszélgetésekkel kezdődnek. A találkozó során megszakításokra kell számítani, mivel a szaúdiak folyamatosan kommunikálnak másokkal a mobiltelefonok fokozott használata miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tiszteletlenek lennének; ez inkább a technológián alapuló kultúrájuk része.

Türelem az üzletkötés során

Az arab üzletemberek rendkívül hagyománykövetők és az üzletkötés alapja mindig a végső megállapodás. Kezdettől fogva tisztában kell lenni azzal, hogy a tárgyalási folyamat rendkívül lassú, és nagy türelmet igényel. Hosszú tárgyalásokra és lassú bürokráciára kell számítani, ezért több találkozóval is számoljon még a megegyezés előtt.

Egy arab üzletemberekkel való tárgyalás során kerülje az ellenkezést, inkább sajátítsa el annak művészetét, hogy hogyan tudja őket tapintatosan más gondolkodásra bírni. Számítson rá, hogy üzleti partnerei nem fognak azonnal egyetérteni Önnel, ilyenkor a testbeszédükből leolvasható, hogy merre tart a tárgyalási folyamat.

Öltözködési szabályok tiszteletben tartása

Mivel a szaúdiak sok szempontból rendkívül hagyománykövetők, az öltözködési szabályok betartása kritikus fontossággal bír. Mindig hosszú fehér ruhát és piros-fehér kockás fejkendőt viselnek. Üzleti találkozókon viseljen sötét színű öltönyt, utazáskor pedig kényelmes és visszafogott ruházatot. Kerülje a rövidnadrág és a póló viselését.

Az üzletasszonyoknak konzervatív ruhát kell hordaniuk könyökig érő ujjakkal és bokáig érő szoknyával. Az ingeknek és ruháknak kerek nyakkivágásúnak, jó minőségűeknek és megfelelő méretűnek kell lenniük.

A szaúdiak rendkívül vendégszeretők, meghívásokra és különféle ajándékokra is számíthat tőlük. Ha meghívják ebédre, ne felejtse el viszonozni a meghívást.

Az arab világ sajátos üzleti kultúrával rendelkezik

Ha olyan kultúrával üzletel, amely teljesen ellentétes a sajátjával, elengedhetetlen, hogy minél alaposabban megismerje azt. Ez nagy segítséget fog jelenteni a sikeres vállalkozáshoz és új üzletek megkötéséhez, még akkor is, ha Szaúd-Arábiában üzletel. Az arab üzletemberekkel való tárgyalás soha nem könnyű, de ha figyelembe vesszük, hogy ráadásul más nyelvet is beszélünk, a helyzet még bonyolultabbá válik.

Ha Szaúd-Arábiában folytat üzleti tevékenységet, egy minőségi fordítóiroda nagy segítséget jelenthet, fordítási szolgáltatásokkal sok kellemetlen helyzetet megelőzhet, és ennek eredményeként vállalkozása is sikeresebb lesz. A professzionális fordítás biztosítja, hogy üzenete pontosan fogalmazódik meg arab nyelven, ezzel növelve a bizalmat arab üzleti partnerei között.