Gondolt már arra, hogy Japánban vállalkozzon? A kemény munkára összpontosító Japán rendelkezik a világ egyik legerősebb gazdaságával, így sok más dolog mellett, bőséges üzleti lehetőségeket kínál azon cégek számára, akik terjeszkedni szeretnének.

A cikk elolvasása körülbelül 7 percet vesz igénybe.

Miért érdemes Japánban vállalkozni?

Japán mára szinte az összes népszerű márka, például az Apple, a BMW, a Mercedes-Benz, a Chanel, a Louis Vuitton, a Tiffany & Co. és még számos más piaci óriásnak vált az otthonává, ezért inkább az a kérdés, hogy: „Miért ne menjünk oda?” Ezek a márkák mind a japán gazdaság nagy részét tették ki és teszik ki ma is, ami természetesen nem történt volna meg, ha Japán nem lenne nyereséges ország.

Tehát Japán sokféle lehetőséget kínál és számos olyan erőforrással rendelkezik, amelyre minden vállalkozásnak szüksége van a sikeres üzleti tevékenységhez. Mindössze annyit kell tennünk, hogy addig törjük a fejünket amíg nem találunk egy kiváló ötletet, mellyel Japánban üzletelhetünk.

Japánban könnyen megy a vállalkozás

Japán kiváló helyszín a külföldi vállalkozások számára, globális elismerést is élvez, mindemellett egyszerű szabályaival megkönnyíti saját vállalkozásunk létrehozását és irányítását. A Világbank adatai szerint Japán 39. helyet foglal el a világ 190 gazdasága sorában, ami Japán tartós magas pozíciójára enged következtetni, különös tekintettel az üzleti tevékenységek könnyítettségére.

Az innováció és a technológia terén Japán minden bizonnyal az egyik vezető országnak számít az egész világon. A Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) külön kiemeli Japán figyelemre méltó kutatási és fejlesztési eredményeit, valamint jól strukturált üzletpolitikáját, mely kulcsszerepet játszik abban, hogy a japán gazdaság számos cég számára nyújt védelmet jól átgondolt szellemi tulajdonjogszabályok által.

A japán üzleti világ méltó ellenfele ázsiai és nyugati versenytársainak, így könnyen megtalálja majd ügyfélkörét, mivel a fogyasztói piac nagyon tág.

Miért alapítsunk céget Japánban?

A bruttó hazai termék (GDP) tekintetében a japán gazdaság áll a második helyen a világon, és ők rendelkeznek a negyedik legnagyobb a vásárlóerő-paritással (PPP) is. Japán az elektronikai iparban világelső, és az autóiparban is a harmadik helyen áll, így kétségtelen, hogy Japánban rendkívül sokféle üzleti lehetőség közül választhatunk.

Ha úgy döntünk, hogy Japánban indítunk vállalkozást, minden bizonnyal találkozunk majd kihívásokkal is, de ha előre utánajárunk a megfelelő információknak, sokkal könnyebb dolgunk lesz, és a vállalkozásunk is annál sikeresebb és stresszmentesebb lesz.

  • Vállalkozás alapítása

Mielőtt Japánban kezdünk el vállalkozni vagy céget alapítani, győződjünk meg arról, hogy szándékunkat közöltük az illetékes hatóságokkal. A legfontosabbak közé tartozik ezek közül az Igazságügyi Minisztérium Jogi Irodája, a Munkaügyi Szabványügyi Hivatal, a Japán Nyugdíjszolgálat és az Állami Foglalkoztatási Biztonsági Hivatal. Miután az összes említett irodával felvettük a kapcsolatot és kitöltöttük a szükséges dokumentációkat, meg is kezdhetjük a nyereséges vállalkozást.

  • Építési engedély megszerzése

Ha cégünknek építési engedélyre is van szüksége, akkor kapcsolatba kell lépnünk az ez ügyben illetékes hatóságokkal és szolgálatokkal.

Ugyanez vonatkozik az ingatlan bejegyzésre és az áramszolgáltatás igénylésére is. Nem szabad elfelejteni, hogy ha Japánban kívánunk ingatlant bejegyeztetni a nevünkre, követnünk kell bizonyos eljárásokat, például díjat, adót vagyunk kötelesek fizetni az ingatlan vásárlása után, stb.

Az áramellátást a Tokyo Electric Power kezeli, ahol be kell nyújtanunk egy kérelmet, és megállapodást kell kötnünk az épületbe történő villamosenergia-hálózat bevezetésének idejéről. Fontos tudnunk, hogy ezek az eljárások átlagosan akár 105 napot is igénybe vehetnek, ezért érdemes az intézésüket időben elkezdeni.

Milyen típusú vállalkozást válasszunk?

A japán cégalapításkor egyrészt alaposan át kell gondolnunk, hogyan tudunk legjobban kitölteni egy üzleti rést a japán piacon, másrészt pedig a lehető legnagyobb figyelmet a vállalkozás formájára kell fordítanunk.

Japánban a teljes gazdaság az innovációkon alapul, számos lehetőség adódik az induló vállalkozásoknak a pénzügyi szektorban, az autóiparban, a gyógyszeriparban, a számítástechnikában, a csúcstechnológiájú termékek, optikai elemek, hibrid járművek és a robotika területén is. A kormány alig, szinte egyáltalán nem korlátozza a vállalkozásokat, így amíg nem szegjük meg a szabályokat, számos különböző szektorban folytathatjuk üzleti tevékenységeinket Japánban is.

Néhány tipp a sikeres vállalkozáshoz Japánban

Japánban külföldiként is bármilyen iparágat választhatunk, de van közöttük néhány különösen ígéretes, kifejezetten a külföldi vállalatok körében elterjedt, melyek nagy sikert és bizonyos fokú eltökéltséggel, sok profitot is hozhatnak számunkra.

  • Importálás és exportálás

Japán híres arról, hogy könnyen hozzáférhető termékeket értékesítenek máshol, ezzel jelentős profitot termelve. Importált termékek értékesítésével is szerezhetünk profitot, mivel Japánban hatalmas a fogyasztói piac. Az exportálás sokkal könnyebb a külföldiek számára, legyen szó élelemről, ruházatról, autókról, árukról vagy akár gépekről.

  • Étterem

Ha éttermet szeretnénk nyitni Japánban, azzal mindenképpen jól járunk majd. Mivel több mint 120 millió ember dolgozik reggeltől estig, akik gyakran nem otthon étkeznek, Japán nagyszerű lehetőséget kínál a sikeres éttermek számára is. Csak annyit kell tennünk, hogy megfelelő helyszínt keresünk, amely elég forgalmas, és felvesszük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal. Segítségül hívhatunk néhány gyakorlati példát is, például különféle élelmiszerboltokat, amerikai hamburgerezőket, brit fogadókat, indiai éttermeket, akiknek már sikerült beindítani az üzletet Japán nagyvárosaiban.

  • 3D nyomtatás

Japánban egy 3D nyomtatási vállalkozás elindítása is nagyszerű ötlet lehet, mivel lehetőségünk nyílik bekapcsolódni egy gyorsan növekvő technológiai iparágba. Mivel a 3D nyomtatási szolgáltatások különféle prototípusok gyártásával is foglalkoznak, kétségtelen, hogy a vállalat sikeresen működne az innovációiról ismert japán piacon. A 3D nyomtatásban szolgáltatások rendkívül széles skálája megtalálható, ilyen például a szelektív lézeres szinterezés (SLS), a fúziós modellezés (FDM), a sztereolitográfia és még sok egyéb terület, ami nyereséges üzletet biztosíthat számunkra.

  • Animációs stúdió

Néha szükség van bizonyos ismeretekre a vállalkozás indításához, hogy megfelelő részesedést szerezhessünk a nyereséges japán piacon. Ha van egy animációs stúdiónk, nyújthatunk animált médiaszolgáltatásokat, például videókat. Egyre több japán vállalat érdeklődik az ilyen típusú szolgáltatások iránt, hogy így tudjanak a közösségi médiában és más csatornákon hirdetni, így kétségtelen, hogy rengeteg ajánlatot kapnánk Japánban.

Az általunk említett iparágak nem igényelnek nagy beruházást, viszont lassan és biztosan fejlődhetünk általuk, és egyre nagyobb piaci részesedést szerezhetünk a japán gazdaságban. Ha azonban ambiciózus vállalkozásra vágyik, akkor más lehetőségek is vannak:

  • klinika megnyitása az alternatív orvosi gyakorlat számára (Ayurveda Klinika),
  • Biotech vállalat létrehozása,
  • biológiailag lebomló műanyag zacskók gyártásával foglalkozó vállalat létrehozása,
  • biodízel-előállító cég létrehozása,
  • autóalkatrész-gyártás indítása,
  • autó tuning cég létrehozása,
  • biztonsági kamerák telepítése,
  • információs és kommunikációs technológiai tanácsadás,
  • futárszolgálat létesítése,
  • adatelemző cég alapítása,
  • orvosi hulladékkezelő és újrafeldolgozó vállalat létrehozása.

Az első lépés a japáni vállalkozáshoz egy jó fordítóiroda felkeresése.

A fent említettek mellett még számos egyéb üzleti lehetőség kínálkozik az informatika, energetika, gyógyszeripar, a kiskereskedelem, ingatlanügy, mezőgazdaság, vagy akár az ékszeripari területén is. Kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk képességeinkkel és költségvetésünkkel, és ez alapján döntsünk a számunkra legmegfelelőbb vállalkozás mellett.

Érdemes észben tartani, hogy az, hogy nem ismerjük a nyelvet, szintén nagy akadályt jelenthet a japán üzleti tevékenység során. Egy megbízható fordítóiroda nagy segítséget jelent, mivel szakmai szinten vezetik végig a teljes dokumentációs folyamaton és támogatják a vállalkozás első lépéseiben. Fordítói szolgáltatásaival az iroda nem csak a cégalapításban segít, hanem az új üzleti partnerekkel való kapcsolatát is előmozdítja, ami a sikeres vállalkozás előfeltétele.

Vegye fel velünk a kapcsolatot az info@kjtranslations.hu e-mail címen, vagy hívjon minket a +36 30 4771 6068 telefonszámon.