Számos nemzetközi jelenlétre törekvő vállalkozás választja az Egyesült Államokat. A sikeres vállalkozások országában örömmel fogadják a külföldi vállalkozókat, azonban ez koránt sem jelenti azt, hogy könnyű dolguk lesz az Egyesült Államokban. Cikkünkben végig vesszük az összes lépést, amelyet mindenkinek meg kell tennie, mielőtt vállalkozást alapítana az Egyesült Államokban.

Válasszon vállalkozási formát

Külföldi vállalkozásként az első dolgunk, miután elhatároztuk, hogy üzleti tevékenységbe kezdünk az Egyesült Államokban, hogy vállalkozási formát válasszunk. Számos nagyobb cég a „C” típusú vállalat mellett dönt. Ez lehetővé teszi számukra, hogy korlátlan készlettel rendelkezzenek, illetve a tulajdonosoktól függetlenül fizethessenek adót (ami a vállalkozás növekedésével egyre fontosabb szemponttá válik).

A „C” típusú vállalatok általában a befektetők számára is vonzóbbak. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy ha ezt a verziót választjuk, akkor kétszer kell adóznunk, egyszer vállalatként, egyszer pedig részvényesként.

A vállalati részvényesek számára ebben az esetben az az előnyös, hogy amíg a cég nem foglalkozik ingatlanokkal, addig nem kell nyereségadót fizetni. Ez az adózási mód védelmet nyújt az adóhivatal (IRS) befolyásával szemben, így azon külföldi cégtulajdonosoknak, akik vonakodnak attól, hogy bekerüljenek az amerikai adójegyzékbe, kiváló választást jelent.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a kettős adó „csökkenthető” a fizetések, a nyugdíjköltségek és a cég természetesen felmerülő különféle egyéb költségeinek felhasználásával.

Abban az esetben, ha úgy gondolja, hogy nem a „C” típusú vállalat való Önnek, ne aggódjon, az Egyesült Államokban számos más üzleti forma közük válogathat, melyek megfelelnek az igényeinek.

Letelepedés egy államban

Ha vállalkozni szeretnénk az Egyesült Államokban, ki kell választanunk egy államot székhelyül. Ezt úgy érdemes megválasztani, hogy megnézzük, melyik államban találjuk a legdominánsabb piaci rést, mivel legtöbb esetben oda érdemes bejelentkezni. A legtöbb esetben Delaware-ben a legideálisabb céget alapítani.

Delaware ugyanis a legtöbb külföldi vállalkozásra meglehetősen alacsony adóterheket ró. Rugalmas vállalati törvényei miatt pedig sokkal könnyebb megvédeni magunkat és részvényeseinket, mint mondjuk Kaliforniában. Delaware ezenkívül azt sem írja elő, hogy rendelkeznünk kell az Egyesült Államokban bejegyzett fizikai lakcímmel vagy bankszámlával.

Cégbejegyzés

cégbejegyzés követelményei, amelyeknek meg kell felelnünk, államonként eltérnek, azonban általában véve a következőket tartalmazzák:

  1. Cégnév választása.
  2. Válasszon egy regisztrált képviselőt, akinek feladata az lesz, hogy a vállalkozáshoz kapcsolódó jogi dokumentumokat fogadja (ez lehet akár Ön is).
  3. Ki kell töltenie a cégjegyzéki kivonatot, amely a cég nevét, valamint a megbízott képviselőre vonatkozó adatokat tartalmazza. A dokumentum kitöltésének díja 89 dollárnál kezdődik, azonban nagyobb összegekre is érdemes felkészülni, a társaság nyereségétől függően.
  4. Minden évben jelentést kell benyújtania, valamint be kell fizetnie a franchise-adót is. Ez körülbelül évi 225 dollárt jelent. Abban az esetben, ha hajlandó extra díjat fizetni, a folyamat online is lebonyolítható.

EIN (Szövetségi Adószám) igénylése

Az EIN (Szövetségi Adószám, más néven Munkáltatói Azonosító Szám) egy 9 jegyű szám, amelyet azonosítás céljából rendelnek hozzá a cégekhez. A legtöbb üzleti tevékenység elvégzéséhez (például munkavállalók felvételéhez vagy adófizetéshez) rendelkeznie kell ilyennel. Az IRS lehetővé teszi az ingyenes igénylést, ha amikor az Adófizetői Azonosító Számát (TIN) kérik, Ön a „külföldi/nincs” (“foreign/none”) opciót választja.

Ha vállalkozásának az Egyesült Államokba történő kiterjesztésében segítségre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, és képzett szakemberekből álló csapatunk segítségével zökkenőmentes élményként élheti meg az átmenetet.