Európa-nap

Ma ünnepeljük az Európa-napot, amely egy fontos megemlékezés és ünnep az európai egység és béke jegyében. Az Európai Unió létrehozása nem csupán gazdasági, hanem politikai és társadalmi szempontból is mérföldkő volt Európa történelmében. Ezen a napon, 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter az első lépést tette az európai integráció felé azáltal, hogy javasolta a Szén- és Acélközösség létrehozását.

Az Európai Unió napja az európai identitás és az európai polgárság megünneplésének ideje is. Az európaiak ma büszkék lehetnek arra, hogy részei egy olyan közösségnek, amelynek célja, hogy békét és prosperitást hozzon a kontinens számára.

Május 5 vagy május 9?

Érdekesség, hogy az Európa-napot elsőként az Európa Tanács ünnepelte, 1964. május 5-én, alapítása évfordulóján. Az Európai Unió pedig 1985 óta ünnepli, május 9-én, a fent említett Schumann-nyilatkozatra emlékezve.

Ez a nap arra is emlékeztet minket, hogy az egység és a béke megőrzése folyamatos erőfeszítéseket igényel. Az európaiaknak napjaink kihívásaival szemben is összefogva kell maradniuk, legyen szó akár a klímaváltozásról, a migrációról vagy a gazdasági egyenlőtlenségekről. Az európai közösség erejét a különböző nyelvek, kultúrák és hagyományok sokszínűsége és az egység egyensúlya adja, és ez az alapelv vezérli az európai integráció jövőjére vonatkozó terveket és célkitűzéseket.